Ressenya (XXXI) – Modest Guinjoan i Xavier Cuadras – “Sense Espanya”

21 Mai 2012 a les 09:00 | Arxivat a Books, Llibres, Ressenya, Reviews | 7 comentaris
Etiquetes: , , ,

En uns temps com els actuals, aquesta és una lectura obligada per a tots els que vivim en aquest país i que, d’alguna manera o altra, podem acabar decidint com resolem l’atzucac en el qual ens trobem des d’un punt de vista de país: continuem a Espanya o constituïm un estat sobirà. El subtítol es ben eloqüent: ‘Balanç econòmic de la independència’

Per bé o per mal, moltes de les noves adscripcions a l’independentisme es deuen a raons econòmiques. Amb tot, encara hi ha qui que, precisament per raons econòmiques, encara dubta sobre la viabilitat econòmica d’un estat català independent. Malgrat les opinions d’acadèmics de prestigi (i ara polítics) com el conseller Mas Colell o del ex-economista del FMI i professor de Harvard, Kenneth Rogoff en favor d’aquesta viabilitat, no són sobrers els estudis que reforcin aquesta idea.

El treball dels professors Guinjoan i Cuadras és especialment important perquè se centra en el cas concret dels efectes d’un possible boicot als productes catalans per part d’un mercat espanyol ressentit pel procés d’emancipació català.

L’estudi arriba a la conclusió que el boicot no seria tan greu com ens podríem pensar. Per altra banda, el llibre treu valor al típic argument unionista contra les reclamacions per reduir el dèficit fiscal català contraposant-lo a un superàvit comercial en un context de mercats oberts com l’actual. També dóna dades de la creixent obertura de l’economia catalana al mercat no espanyol, fet que afavoreix la disminució de l’esmentat boicot hipotètic espanyol contra Catalunya.

Recomano la seva lectura per tal de tenir arguments objectius i amb xifres per seguir explicant allò que ja sabem. Aquest cop, a més, amb rigor econòmic i amb dades.

Cada cop, som més a prop.

Modest Guinjoan, Xavier Cuadras, SENSE ESPANYA, Barcelona: Pòrtic, 2011

7 comentaris »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Doncs trobo molt interessant que hi hagi material així. Que ens doni arguments ben fundats, amb les seves xifres i amb tot, per a què puguem defensar en condicions allò que ens resulta obvi a molts (però gens obvi a tants d’altres!).

    No et diré que ja corro a comprar-me’l perquè em costen moltíssim les lectures “tècniques”, és a dir, aquelles que no són simplement per passar l’estona. Em costarien en el meu camp, que és més aviat les ciències de la salut, i si em poso amb temes econòmics… m’hi puc quedar! No hi entenc ni un borrall i segur que em costaria una mica de seguir.

    De totes maneres, ho tindré en compte i potser passo la teva ressenya a alguns amics meus més llegits en el tema! =)

  2. Bon argumentari. A aquest pas la llista de llibres pendents em farà fora de casa. Però coincideixo amb la Yáiza necessitem material de pes.

  3. En tenim ganes, arguments… tenim polítics que hi creguin?

  4. Yáiza: encara que no siguis economista, el llibre s’entén molt bé. Està dirigit a tot tipus de públic.

    Alyebard: t’has de comprar un ebook reader. És una heretgia, però és pràctic (jo no en tinc!)

    Montse: no hi podem confiar. Els hem d’empènyer, encara que no n’estiguin convençuts

  5. l’estic acabant, una bona recomanació.

  6. Sembla un llibre molt interessant! Sí, estau més a prop que mai de la independència i en un bon moment per animar-se a fer la passa. Ànims! Tant de bo en un futur proper aconseguir un estat propi sigui una realitat 🙂

  7. […] Ressenya del llibre a Tirant lo Bloc […]


Deixa un comentari

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.
Entries i comentaris feeds.