We the people

9 febrer 2012 a les 09:00 | Arxivat a Estats Units, Història, Politics, United States | 6 comentaris
Etiquetes:

We the People  of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America.

Preàmbul de la Constitució dels Estats Units d’Amèrica, 1787

Quin brillant començament per a una carta magna. De manera sintètica i racional s’estableixen els principis pels quals una societat s’ha de regir per viure de manera cohesionada (‘a more perfect Union’) i justa (‘establish Justice’). El que més m’agrada, potser, d’aquest inici, és el concepte segons el qual les lleis han de garantir el benestar intern en forma de ‘tranquil·litat’ (‘insure domestic Tranquility’).

No pot faltar, òbviament, una referència a la necessitat de defensar-se de cara a atacs exteriors que puguin amenaçar la pròpia civilització (‘provide the common defence’).

Es podria fer una lectura oberta, també,  del deure que tota societat forta hauria de tenir vers d’altres que necessiten ajut (‘promote the general ‘Welfare’), en una implantació més reeïxida, cal dir-ho, per exemple, dels recents intents de ‘nation building’ dels americans a Iraq i Afganistan.

Magnífic l’esment a la base de tot el plantejament: la llibertat (‘and secure the Blessings of Liberty’). Aquesta defineix l’esperit de la societat que es volia construir a partir d’aquest text. És un plantejament generós que no només vetlla pel present, sinó també per al futur (‘to ourselves and our Posterity’) perquè també ens hem de fer responsables dels efectes futurs dels nostres fets (aquí podríem entrar en la moralitat dels endeutaments actuals dels països que hauran de pagar els nostres fills, per exemple, o dels consums incontrolats de recursos no renovables).

Si tenim l’oportunitat de reconstruir la nostra societat a partir d’un nou projecte d’emancipació nacional, hauríem de tenir en compte aquests conceptes per tal de fornir una nació forta , justa, tranquil·la, segura, benestant, lliure i amb futur.

6 comentaris »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Molt bona reflexió, de fet per a bastir una societat com la que comentes i volem per a nosaltres són els pilars bàsics: nació forta , justa, tranquil·la, segura, benestant, lliure i amb futur. Nosaltres, el poble…#tenimpressa

 2. per tenir això, la humanitat hauria de ser més humana i no tant especulativa. El poder adquisitiu ho corromp tot

 3. En algun moment s’hauria de parlar de la relació d’aquesta nació amb l’entorn natural. Es podria afegir a benestant el concepte sostenible.

 4. És una opció. I n’hi ha d’altres, és clar.

 5. Alyebard: són quatre idees bàsiques, però imprescindibles

  Joan: el concepte de ‘Justícia’ ho hauria de contemplar això, és clar

  Carmedolz: la visió de futur ‘Posterity’ ja inclou aquesta sensibilitat. És una mirada al futur

  Leb: en deu haver moltes, però jo no n’he sentit gaires, per no dir cap!

 6. Tirant, que no n’has sentit cap??? Que estiguis o no d’acord amb altres opcions, és una opció; però que et declaris ignorant, no m’ho crec. Sincerament i sigui dit amb afecte.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.
Entries i comentaris feeds.

%d bloggers like this: