Reflexions liberals (III)

17 Novembre 2011 a les 09:00 | Arxivat a Economics, Liberalism, Quotes, Thoughts | 3 comentaris
Etiquetes:

Détruire la concurrence, c’est tuer l’intelligence.

Frédéric Bastiat (1801-1850)

Traducció:

Destruir la competència és matar la intel·ligència.

Glossa:

Els actuals són moments en els quals moltes de les coses que teníem per bones o que ni tan sols ens havíem plantejat la seva bondat o no, ens semblen condemnables i demanen ser reformades.

Entre aquests conceptes ens trobem el de la ‘competència’, entesa com a ‘rivalitat d’interessos entre persones que persegueixen el mateix objecte’ tal com defineix el DIEC en l’accepció econòmica que volem comentar en aquest apunt.

El famós autor del Sophisme de la vitre cassée i inspirador, entre d’altres de Hayek, ens porta amb aquesta afirmació a pensar en el sentit i la necessitat de l’existència de ‘rivalitat’ entre els agents econòmics per tal de crear un excedent econòmic que pugui significar un benefici global i individual (un benefici global que no sigui al mateix temps també ‘individual’ no podrà perdurar en el temps – heu llegit la profusió d’articles que la premsa americana dedica darrerament a l’increment de les desigualtats econòmiques als Estats Units? Això, però, és tema d’un altre apunt).

La competència ens porta a que els agents econòmics amb l’objectiu de guanyar mercat fixin els preus dins un màxim que els permeti obtenir ingressos marginals (guanyar alguna cosa amb cada unitat venuda de més). D’aquesta manera, només podran quedar en el mercat aquells que puguin guanyar-s’hi la vida, però no a costa d’uns consumidors que no tenen capacitat d’elecció per escollir l’opció més favorable als seus interessos i a les seves butxaques.

Així doncs, ens trobem que els mercats monopolístics, els públics i els privats que poden actuar impunement per la inexistència o no aplicació de mesures antimonopoli, no són mercats eficients. El consumidor només pot adquirir els béns o serveis amb una oferta limitada i a uns preus baixos. Per altra banda, l’economia pateix una externalitat negativa també per la banda del productor. Aquest, com que pot vendre al preu ‘que vulgui’, no posarà preus competitius ni invertirà en eficiència i productivitat. Aquests són elements que acaben per fer molt de mal a una economia.

D’aquí l’aversió que tenen els partidaris de l’economia de mercat als monopolis i a la presència abusiva del sector públic en les economies. La manca de competència acaba generant sistemes malalts que acabaran ensorrant-se.

Què eren més eficients econòmicament i de cara al desenvolupament de nous béns i serveis, el conjunt d’estats italians atomitzats de l’Edat Mitjana o l’estat unitari italià? Com serien més competitius i creatius els països europeus, competint entre ells (amb el tipus de canvi, si s’escau) o sota el paraigua d’uns mercats intervinguts amb monstres de tres caps com la Política Agrària Comuna que han eliminat un mercat com l’agrícola (amb el perjudici afegit causat a les economies del Tercer Món que no tenen model econòmic alternatiu)?

La competència pot no semblar còmoda en un principi, però acaba sent el combustible del desenvolupament i la creació de riquesa. Sense necessitat de competir no hi ha necessitat d’enginy, d’aquí l’afirmació de Bastiat.

Anuncis

3 comentaris »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. confusopoly! m’encanta la idea!

  2. Totalment d’acord! La competència mos obliga a millorar, a intentar superar-mos, tant com a empresa o a nivell personal. Sense competència, no hi ha millora possible…

  3. Pons: tot el que acabi en ‘poli’ segur que no és bo!

    Caterina: la competència ben entesa és un incentiu, com bé dius, en tots els aspectes


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.
Entries i comentaris feeds.

%d bloggers like this: