Ressenya (XXVII) – Tony Judt – “Postwar”

24 Octubre 2011 a les 09:00 | Arxivat a Books, History, Llibres, Ressenya, Reviews | 1 comentari
Etiquetes: , ,

En tenia molt bones referències d’aquest llibre. En Tony Judt ha estat un dels historiadors més reconguts dels darrers anys. Certament, és una lectura que m’atreviria a definir com a imprescindible per a qualsevol lector modern que estigui mínimament interessat en poder contextualitzar històricament el que passa a Europa.

Judt, per explicar l’Europa actual, fa una aposta metodològica començant amb els fets i conseqüències de la Segona Guerra Mundial. Fa una anàlisi exhaustiva del desenvolupament social i econòmic d’Alemanya després de la seva gran desfeta i com s’ha tornat a posicionar com a líder econòmic d’Europa, per exemple.

És molt completa, també, l’anàlisi que fa dels diferents camins que van emprendre els diferents països europeus per posicionar-se dins dels escenaris postbèlics i d’inici de la ‘Guerra Freda’. Tenim una visió completa de la situació política i social dels principals països d’Europa a una i altra banda del ‘Teló d’Acer’. Veiem com canvien els equilibris amb la caiguda del règim soviètic i, al mateix temps, ens explica el projecte de creació europea. També és molt interessant l’estudi que fa del període de Margaret Thatcher com a PM de la Gran Bretanya.

Ens trobem amb una obra de referència que, per raons, suposo que d’espai, no pot tocar tots els temes amb la suficient profunditat. Personalment, he trobat a faltar més extensió en el tractament del conflicte d’Irlanda del Nord, el conflicte de Xipre o el del procés de ‘Tangentopoli’ d’Itàlia de principis dels 90s i les raons de la particular configuració del sistema polític italià fins a aquell moment.

Judt, també demostra una certa sensibilitat i coneixement de les circumstàncies de Catalunya. De seguir en vida, hauria pogut ser un gran valedor nostre en el context internacional.

No podeu deixar de llegir aquest llibre.

Tony Judt, POSTWAR, London: Vintage Books, 2010

1 comentari »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. És la segona recomanació que en sento d’ell i les dues positives! A la llista de pendents. Gràcies!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.
Entries i comentaris feeds.

%d bloggers like this: