Ressenya (XII) – Alfred Bosch – “1714”
7 febrer 2011 a les 09:00 | Arxivat a Books, Història, History, Llibres, Ressenya, Reviews | 1 comentariEtiquetes: 1714, alfred_bosch
Aquesta setmana també faig una ressenya d’una novel·la de caire històric. Es tracta de la trilogia de l’Alfred Bosch, “1714”. Tres llibres amb els següents títols “Set de rei”, “Sota la pell del diable” i “Toc de vespres”.
Llegint en el diari Ara un article sobre l’efemèride del tercer centenari del final de la Guerra de Successió i on es plantejava la necessitat que tenim els catalans de donar visibilitat a la nostra història (amb un punt de propaganda, també, per què no?) com, per exemple, en el cas de “Braveheart” que va donar volada internacional a la causa nacional escocesa. De fet, la productora Cromosoma, la de Les Tres Bessones, sembla que està en un projecte cinematogràfic sobre el tema.
En aquest text es feia esment de la trilogia d’en Bosch i se li feia una entrevista. He recordat, aleshores, haver llegit aquesta història ja fa uns quants anys i recordo haver-m’ho passat molt bé, a més, també vaig aprendre moltes coses sobre personatges de segona línia, des del punt de vista actual com en Pau Ignasi de Dalmases, el duc de Warwick, en Viladomat, el general Moragues i la desmitificació necessària d’un personatge injustament reivindicat com en Rafael de Casanova.
La lectura de la història, seguint el fil d’una trama inventada, distreu, il·lustra i, alhora, t’indigna per com van anar els fets… sobretot per com vàrem ser utilitzats els catalans i com en vàrem acabar sortint tan malparats. Els anglesos, entre d’altres, ens en deuen una. Potser en breu ja ens la podran tornar… En la nostra situació qualsevol complicitat és necessària.
——————–
Anteriors RESSENYES
XI. Andreu Carranza, L’HIVERN DEL TIGRE
X. August Rafanell, LA IL·LUSIÓ OCCITANA
IX. Bruno Giordano, LA SOLITUDINE DEI NUMERI PRIMI
VIII. Andrea Camilleri, IL LADRO DI MERENDINE
VI. Patricia Gabancho, CRÒNICA DE LA INDEPENDÈNCIA
V. Philip Roth, THE PLOT AGAINST AMERICA
IV. Guy Deutscher, THROUGH THE LANGUAGE GLASS: WHY THE WORLD LOOKS DIFFERENT IN OTHER LANGUAGES
1 comentari »
RSS feed for comments on this post. TrackBack URI
Deixa un comentari
Bloc a WordPress.com.
Entries i comentaris feeds.
[…] pel·lícula. Juntament amb l’esmentat ‘Victus’ d’en Sánchez Piñol i la trilogia ’1714′ de l’Alfred Bosch donen per fer un gran ‘Braveheart’ català. Penso que ara com ara el necessitem com a […]
Pingback by Ressenya (XLI) – Jaume Clotet i David de Montserrat – “Lliures o morts” «— 10 Desembre 2012 #