Ressenya (X) – August Rafanell – “La il·lusió occitana”

24 gener 2011 a les 09:00 | Arxivat a Books, Catalunya, Llibres, Ressenya, Reviews | 4 comentaris
Etiquetes: , ,

Fa uns mesos vaig llegir un llibre que en va fer canviar la manera de veure alguns dels aspectes de la història del nostre país i de la seva llengua. Es tracta d’aquesta “La il·lusió occitana” del professor Rafanell. Aquesta àmplia obra és una amplíssima anàlisi de la relació entre el català i les llengües occitanes, els seus processos de normativització, els seus intents de fusió, etc. en uns anys molt crítics com van ser les darreres dècades del s.XIX i les tres primeres del XX. És curiós poder veure com processos aplicats artificialment sobre una llengua, com pot ser una fixació gramatical, poden canviar la història, les denominacions i l’ús de les llengües.

En Rafanell posa sobre la taula les diferents opcions, entre elles, els intents d’assimilar el català dins de l’ampli grup de llengües occitanes. En varen ser protagonistes el premi Nobel Frederic Mistral, Aladern, Estieu, Fabra, etc. Com es diu en la presentacio comercial del llibre: “La «il·lusió occitana» és la història de la construcció d’aquells mapes físics i mentals que van pretendre adscriure l’idioma dels catalans a un espai superior, entre Espanya i França”.

No sé fins a quin punt, tots aquests plantejaments integracionistes entre Catalunya i Occitània varen tenir la profunditat i seriositat que sembla entendre’s de la lectura de “La il·lusió occitana”, però ha estat un bon exercici per tornar a pensar en com hauria pogut ser el nostre futur i el del sud d’Europa si la batalla de Muret i el Tractat de Corbeil haguessin anat d’una altra manera. Us imagineu un pais des d’Elx a Niça i des de Burdeus a Barcelona? Jo sí… i m’agrada!

L’obra de Rafanell es tracta d’una lectura molt recomanable per a tots aquells que estiguin interessats en el català i les seves derivades en altres disiciplines.August Rafanell, LA IL·LUSIO OCCITANA, Barcelona: Quaderns Crema, 2006

——————–

Anteriors RESSENYES

IX. Bruno Giordano, LA SOLITUDINE DEI NUMERI PRIMI

VIII. Andrea Camilleri, IL LADRO DI MERENDINE

VII. Pere Rovira, L’AMOR BOIG

VI. Patricia Gabancho, CRÒNICA DE LA INDEPENDÈNCIA

V. Philip Roth, THE PLOT AGAINST AMERICA

IV. Guy Deutscher, THROUGH  THE LANGUAGE GLASS: WHY THE WORLD LOOKS DIFFERENT IN OTHER LANGUAGES

III. Don DeLillo, WHITE NOISE

II. Ferran Sáez,VIDES IMPROBABLES

I. Richard Florida, THE RISE OF THE CREATIVE CLASS

4 comentaris »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Un punt més per a la reflexió. Gràcies!

    • A mi em va fer pensar molt quest llibre, de veritat!

  2. Passo per primer cop per aquest blog esperonat per aquest post de l’occità i el català. Precisament jo ara estic llegint el llibre “Història de la llengua catalana” i es parla que, abans del segle XIV – XV es considerava tot sovint que el català era una variant més de l’occità. Ja en aquests segles esmentats, però, la comunitat catalanoparlant va anar prenent consciència d’emprar una llengua ben diferent de l’occitana (suposo que també hi va tenir a veure el canvi de rumb polític de la Corona d’Aragó després de la batalla de Muret).

    Tots aquests intents que comentes, crec, varen ser cosa d’uns pocs il·lustrats i sense massa capacitat d’influència.

    Personalment jo em quedo molt abans amb les nostres comarques septentrionals del Capcir, Conflent, VAllespir, Fenolleda, Rosselló i l’Alta Cerdanya, cedim l’Aran a la seva pertinença natural occitana i tant contents!

    • Tens raó amb el que dius. La lectura dels fets que explica el llibre em van fer pensar que el curs de la història pot canviar ben bé l’adscripció i, fins i tot, la intel·ligibilitat de les llengües! Mira què ha passat amb el portuguès i el gallec, o entre l’holandès i l’afrikaans o… el que pot acabar passant entre el català del Principat i el català de València…


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.
Entries i comentaris feeds.

%d bloggers like this: