Força, equilibri, valor i seny

2 Novembre 2010 a les 15:00 | Arxivat a Catalonia, Catalunya | 4 comentaris
Etiquetes: , ,

Ahir, els Castellers de Vilafranca van descarregar el 2 de 8 sense folra, fita considerada impossible fins a aquest moment en el món casteller.

Després d’aquest nou repte aconseguit, recordo el que vaig escriure el setembre de 2008:

“En la darrera Festa Major de Vilafranca, i mentre observava com les millors colles castelleres del país (els Castellers de Vilafranca, la Joves de Valls, la Vella de Valls i els Minyons de Terrassa), aixecaven, amb més o menys fortuna, les imponents torres humanes, pensava en com podríem traslladar els principis castellers (Força,EquilibriValorSeny) a l’acció cívica, social i política per mirar de superar el, al meu entendre i al de molts, crític moment en el qual viu el nostre país.

La força ens ha de servir per poder-nos enfrontar als qui tenen interessos contraposats a nosaltres (els qui necessiten els nostres recursos, els qui veuen amenaçada la seva identitat en l’existència i vigència de la nostra, …).

L’equilibri el volem per tal de poder aconseguir els nostres interessos sense malmetre les relacions amb el nostre entorn (població forana que viu en el nostre país, estats i comunitats polítiques amb les quals hem i haurem d’interactuar).

El valor sempre és necessari en tot procés que ens porti a un canvi. Un nou statu quo segur que comportarà enfrontaments, crisis, lluites, etc. L’objectiu final ha d’estar clar.

Finalment, el seny ens ha d’ajudar a fer les valoracions correctes davant de les noves situacions, i sobretot, ens de portar a fer, en tot moment, l’anàlisi objectiva que ens dugui a no recular per por de les incerteses degudes a càlculs erronis a curt termini.

Així doncs, em resulta pràcticament impossible d’entendre com un país que ha donat un fenomen com els dels castellers actuïi tant d’esquena a uns valors que, de ser aplicats i tinguts en compte, mai ens hauríem portat a raure en una situació de risc de supervivència com en la que ens trobem en aquests moments.

Potser ja és hora que comencem a fer la pinya i que quan iniciem el castell i ens sentim segurs del nostre lloc i d’on volem arribar comenci a sonar el toc de castell”.

4 comentaris »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. En primer lloc, felicitar els Castellers de Vilafranca per “la bèstia indomable”. No ho vaig veure en directe però em vaig quedar bocabadada de veure per la televisió com l’estructura s’aguantava tant i tant ferma.

    Ara vinc al teu text; llegint-lo, el primer que he pensat és que el que més falta fa a la gent que mou el país és seny però, és clar, no sé ben bé com s’aplica el seny a una gran majoria d’aquestes persones que, d’entrada, no són bones, no tenen bones intencions. O si les tenien, es corrompen un cop situats al poder.

    Quan em veig immersa en aquesta voluntat d’aconseguir força, equilibri, valor i seny de la meva colla castellera penso que si tothom entengués els castells com jo o com tu els estàs entenent el món aniria molt millor. Tant de bo tothom tingués la voluntat d’entendre el treball individual i en equip com l’entenen les colles castelleres però justament el problema està aquí; quina proporció de la població ha experimentat aquesta mena de treball?

    Si almenys els que han de governar el país ho entenguessin així…!

  2. Com diu Iris el mal va amb la bèstia i no pas la “indomable”. Felicitar els castellers de Vilafranca dels que, per proximitat geogràfica, en sóc fan. Respecte als humans, bé, des del principi que ens barallem amb el mateix. Potser si que caldrà algú que, des del davant, ens faci creure en el miracle de viure en comunitat.

  3. Per aixecar un castell “indomable” s’ha de començar amb una bona pinya, com tu dius. No es pot fer la casa per la teulada.

  4. Crec que, en definitiva es tracta de trobar un bon cap de colla, perquè de colla ja en tenim!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.
Entries i comentaris feeds.

%d bloggers like this: